“Nu încerca să schimbi vocea. Moduleaz-o.” #PodcastDeDicție

6 Mar, 2024

Unul dintre cele mai ascultate episoade în Podcastul meu de dicție a fost cel în care am avut-o ca invitată pe Ada Roseti, unul dintre cei mai titrați oameni de televiziune din România.

Pe numele ei real Alexandra Țigănaș – nicio coincidență, suntem rude 🙂 – Ada s-a lansat în radio la începutul anilor 1990, apoi a devenit prezentatoarea emisiuneii „Lumea Filmului” de la Pro TV.

 

Colega mea Alexandra Crișan a cules esența conversației noastre pe care o poți citi în articolul de mai jos.

 

……….

Om de radio și televiziune, Ada Roseti este una dintre invitatele de suflet la Podcast de Dicție. Ea ne împărtășește într-un mod inspirațional cum este să fii o persoană timidă într-o lume care necesită expunere publică constantă.

Ada ne dezvăluie 2 idei importante care o ajută foarte mult în provocările de zi cu zi:

“M-am obișnuit cu ideea că nu trebuie să mă simt confortabil”. Disconfortul este firesc și face parte din regulile jocului. “Sunt lucruri pe care trebuie să le faci chiar dacă nu ai niciun chef.”
Să ieși din zona de confort este esențial pentru a-ți dezvolta abilitățile, a-ți depăși limitele și pentru a descoperi noi perspective de creștere personală și profesională.

“Dacă sunt lucruri pe care mi le doresc foarte tare, pentru ele merită să depășesc momentele astea.”
Concentrarea pe un obiectiv important poate într-adevăr surmonta barierele pe care le pune timiditatea în interacțiunile cu oamenii.

Cum și-a pregătit Ada Roseti vocea pentru radio?

Lecțiile de dicție și provocările au fost un imbold esențial în dezvoltarea sa. “Sunt modalități de a vorbi care te branduiesc fără ca tu să fii conștient de asta. În momentul în care vorbești cu gura strânsă și cu dinții închiși parcă vorbești împotriva voinței tale.”
Exercițiile de verbalizat vocale, exercițiile de întărit musculatura pomeților au ajutat-o enorm să-și corecteze modul în care vorbește.

Există un aspect esențial în ce privește așteptările pe care cineva poate să le aibă de la un curs de dicție:

“Învață să folosești vocea pe care o ai bine.” Atinge potențialul maxim al vocii pe care o ai și nu încerca să-ți creezi altă voce: “Nu încerca să schimbi vocea. Moduleaz-o.”

Cursurile de dicție te învață cum să-ți modulezi excesele, notele foarte joase și notele foarte înalte, dar este imposibil să îți schimbi total vocea sau să copiezi vocea cuiva pe care-l apreciezi. Dacă vrei să evoluezi în orice domeniu este important să ai așteptări realiste.

Care sunt atuurile pe care un om timid le are atunci când comunică în public? Este lumea radioului și a televiziunii rezervată doar celor extrovertiți, celor foarte sociabili?

“Introvertiții au capacitatea de a asculta și de a se ajusta publicului.“ “Cei mai buni vorbitori sunt cei care ascultă mai mult decat vorbesc.“
Ada susține cât este de important să te angajezi într-o formă de dialog cu audiența ta, să afli informații despre ei și susține cu vehemență ideea că “Vorbitul în public este o competență nu o inteligență.

În final, Ada Roseti subliniază o idee care stă la baza comunicării eficiente în ce privește generozitatea: “E foarte important să comunici, dar fă-o cu generozitate față de cel care se află în fața ta.“ Indiferent că de adresezi unui public larg sau nu, comunică cu empatie și generozitate față de cei care te ascultă ținând cont ca atmosfera pe care o creezi să fie de respect reciproc, prietenie și colaborare.

Ascultați podcastul pe îndelete și descoperiți experiențele care au modelat-o pe Ada în link-urile următoare: 

Youtube

Spotify

 

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Alte articole de pe blog