Oratorii introvertiți sunt capabili de o intimitate mai mare cu publicul #PodcastDeDicție

29 Feb, 2024

Unul dintre cele mai apreciate episoade din #PodcastDeDicție a fost cel în care l-am avut invitat pe Daniel Zărnescu.

Daniel este scriitor, antreprenor, trainer, om de marketing și fondatorul Editurii StoryCraft.

Rolurile pe care le joacă l-au împins de multe ori să vorbească în public deși, recunoaște, nu e chiar pasiunea lui să vorbească în fața mulțimilor. Se declară introvertit și chiar despre asta am vorbit în episod.

Cum să fii un vorbitor bun atunci când simți că felul tău de a fi nu e neapărat unul expansiv.

Colega mea, Alexandra Crișan, a făcut în rândurile de mai jos o sinteză a episodului.

Spor la citit și la ascultat!

Majoritatea celor care aleg cursul de dicție mărturisesc că au un caracter introvertit, dar o spun cu dezamăgire în glas, de parcă această trăsătură i-ar împiedica să se exprime și să comunice eficient.

L-am avut recent ca invitat la Podcast de Dicție pe Daniel Zărnescu, antreprenor, scriitor și marketer. În prima parte a podcastului ne poartă în lumea celor introvertiți și ne povestește despre modurile prin care aceștia navighează într-o societate în care predomină persoanele extrovertite.

Cum reușește o persoană introvertită să realizeze un discurs reușit?

“O persoană introvertită va fi mult mai structurată în discursul ei”, spune Daniel. Nevoia de planificare și structură este mai ridicată pentru introvertiți atunci când au de susținut o prezentare.

Daniel ne vorbește mult despre importanța predictibilității, de cele câteva minute de familiarizare de la începutul unui discurs, minute care fac o diferență uriașă în calitatea comunicării și în construirea unei atmosfere favorabile oratorului.

INTRO-ul devine piesa de bază în stabilirea unei conexiuni cu publicul. Daniel ne exemplifică metode prin care putem capta atenția audienței și cum spargem gheața către interacțiunea autentică.

În principiu, este esențial să structurezi apariția, conversația inițială ca să reușești să te conectezi cu publicul, iar mai apoi îți prezinți rolul și direcția pe care o va lua discursul tău.

“Extrovertiții reacționează mai bine la situații neprevăzute, în timp ce introvertiții se rigidizează.”
Acesta este motivul pentru care structura și planificarea sunt esențiale pentru livrarea mesajului dorit și obținerea unei conexiuni reale cu cei cărora le vorbim.

Daniel ne împărtășește situații reale, dar și reacția sa în fața unui moment neprevăzut versus reacția unei persoane extrovertite.

“Oratorii introvertiți sunt capabili de o intimitate mai mare cu publicul.” O persoană introvertită adaugă profunzime unui discurs deoarece este atentă la publicul său și nu tinde să fie absorbită de ce are de spus, așa cum uneori tind să fie extrovertiții.

A doua parte a podcastului se concentrează pe cariera de scriitor a invitatului nostru. Daniel ne povestește despre cariera sa și cum scrisul poate fi un instrument minunat pentru a te pregăti să fii un bun orator.

El vorbește foarte mult despre storytelling și cum prin capacitatea de a include povestea în discursul tău captează atenția publicului într-un mod inedit. Această mică strategie are capacitatea de a te ajuta să treci peste un eventual trac, dar și să câștigi simpatia și angajamentul publicului.

Ascultă integral podcastul cu Daniel Zărnescu, un podcast despre oratorie și scris, cu accent pe nevoile introvertiților.

Vei descoperi sfaturi și trucuri care să te ajute să-ți îmbunătățești abilitățile de public speaking, indiferent că ești sau nu, introvertit.

Găsești episodul în link-urile de mai jos:

Youtube

Anchor

Spotify

Apple Podcast

P.S.
Pe Alexandra Crișan, colega mea, o găsiți aici.

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Alte articole de pe blog