fbpx

5 obiceiuri care te ajută să ai o voce mai bună

12 Feb, 2019

Sunt întrebat des ce reguli „de bun simț” ar trebui să adoptăm ca să vorbim bine. Am promis că vă dau răspunsul, așa că…gata așteptarea, iată mai jos lista.

Așadar, ce ar trebui să faci ca să ai o voce bună?

  1. Hidratează-te. Apa te ajută să ai o voce plină și să nu-ți usuci gâtul, corzile vocale și tot aparatul vorbirii. În plus, hidratarea îți face bine la starea psihică și te ajută să te menții sănătos.
  2. Curăță limba cu o racletă. În timp, pe limbă se depun mici particule de la mâncare și băutură, iar limba devine încărcată. Folosește racleta specială pentru limbă (nu pe cea pentru parbriz :-)) de fiecare dată când te speli pe dinți  – adică de cel puțin două ori pe zi.
  3. Fă exerciții de dicție. Vocea are nevoie de antrenament. Simplul fapt că vorbești toată ziua (sau aproape toată) nu înseamnă că îți exersezi vocea. Exercițiile de dicție sunt special gândite astfel încât să te provoace. Care sunt cele mai eficiente exerciții de dicție îți voi spune în articolul următor de pe blog. Așadar, lucrează-ți vocea cel puțin 5 minute pe zi. Crezi că e mult 5 minute? Poți face exercițiile la volan, dimineața la trezire, la duș, deci sigur ai 5 minute pentru ele.
  4. Ascultă-ți vocea. Deși ne auzim vorbind în fiecare zi, noi nu ne ascultă, practic, vocea. Înregistrează-te cu telefonul în timp ce citești un text. Apoi ascultă-te. Ce reacție ai? Nu-ți place? Înseamnă că e momentul să te apuci de lucru. Îți dau o veste bună aici: nici mie nu mi-a plăcut când mi-am ascultat prima dată vocea înregistrată.
  5. Cântă. Cântatul ne ajută să avem o voce mai bună pentru că atunci când cântăm avem intonație. Din păcate, uităm de intonație atunci când vorbim. Și asta poți face la duș, la volan (sau chiar în autobuz, dacă vrei să fii cu adevărat memorabil. :-))

Tu ce ai făcut azi pentru vocea ta?

Îi acorzi 5 minute?

Mult spor!

 

Sursă foto: Atelier Voce, Postură și Improvizații

 

Vezi pe site mai multe exerciții pentru voce pe care le putem face împreună.

Alte articole de pe blog

 

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bufonul de Serviciu

You have Successfully Subscribed!