- Cine ești și cu ce te ocupi în prezent?
Numele meu este Ionel Timiș și sunt din Borșa, Maramureș. Tocmai am terminat clasa a 12-a la Liceul Teoretic Nicolae Bălacescu din Cluj-Napoca și sunt cofondatorul brandului Zamir.
- Spune-mi într-un paragraf-două povestea ta de viață: studii, parcurs, profesional, experiențe de viață pe care vrei să ni le împărtășești.
Vreau să vă povestesc întâmplarea care m-a facut să devin omul care sunt astazi, deschizându-mi ochii spre lumea antreprenoriatului și a dezvoltării personale.
Eram în clasa a 8-a și căutam o carte pe care să o citesc. În acea perioadă a vieții mele obișnuiam să citesc cărți de ficțiune, dar tatăl meu a observat că sunt in căutarea unei noi lecturi și m-a sfătuit să citesc cartea “Tată bogat, tată sărac”, scrisă de Robert Kiyosaki. Chiar dacă inițial nu am fost prea încântat de idee, am citit-o și am rămas pur și simplu uimit. Din acel moment am început să lecturez cărți de nonficțiune (90%). Ulterior terminării clasei a VIII-a m-am mutat la Cluj ca să fac liceul. În Cluj am avut ocazia să particip la diferite voluntariate, acceleratoare de start-up-uri, cursuri (cum ar fi cel de dicție) și multe alte activități care m-au dezvoltat ca om și m-au ajutat să îmi deschid propria afacere de la o vârstă destul de fragedă.
- Care e pasiunea ta cea mai mare?
Nu pot spune că am o pasiune uriașă pentru un anumit lucru. Încerc să fac cu pasiune și dăruire tot ceea ce fac, dar dacă ar fi să mă gândesc mai profund, îmi place foarte mult să cânt la pian, îmi place să fac lucruri de mână și să gătesc.
De asemenea, antreprenoriatul și dinamismul pe care acesta îl oferă fac parte din pasiunile mele și sunt lucrurile care mă fac să mă trezesc în fiecare dimineață cu zâmbetul pe buze și să fiu plin de energie.
- Cum te-au ajutat cursurile de dicție în munca ta?
În primul rând, cursurile de dicție m-au făcut să îmi placă vocea mea. Aveam o voce destul de nazală și acest lucru chiar mă făcea să îmi fie rușine să citesc un text cu voce tare sau să țin o prezentare. Pur și simplu când auzeam o înregistrare cu vocea mea aveam impresia că nici eu nu înțeleg foarte bine ce zic.
În al doilea rând, am învățat să îmi controlez vocea. Acest lucru m-a ajutat atât ca antreprenor, cât și la prezentările pe care le-am ținut dupa aceea. În momentul în care îți cunoști vocea, știi cum să o faci mai impunătoare sau cum să îți adaptezi intonația în funcție de mesajul pe care vrei să îl transmiți.
- Care a fost cel mai de succes speech pe care l-ai ținut?
Nu pot spune că am avut un speech de super succes. Personal sunt mândru de fiecare dintre ele și am avut multe de învățat din fiecare experiență de acest gen. Cel mai “mare” pe care l-am ținut a fost în fața a 120 de studenți de la Facultatea de Științe Economice în cadrul unui eveniment organizat de cei de la Romanian Leaders.
- Ce exerciții de dicție și antrenament vocal mai faci astăzi?
Unul dintre exercițiile care mi-au placut foarte mult a fost cel în care trebuie să citesc un text cu voce tare în timp ce am un creion în gură. De asemenea, mai fac exerciții pentru pronunțarea anumitor litere sau grupuri de litere cum ar fi “s” sau “ea”. Pe lângă asta, când am impresia că nu îmi folosesc vocea de piept cum trebuie, fac exerciții de respirație și încerc să îmi duc vocea acolo unde aș vrea să fie.
- 3 motive pentru care ar trebui să ne lucrăm vocea și dicția
Odata ce începi să îți lucrezi vocea, vei avea mult mai mult control asupra ei și asta te va ajuta să te exprimi mult mai bine. De asemenea, exercițiile de dicție te fac să îți accepți vocea și după un timp chiar să ți-o apreciezi. Oamenii în general își urăsc vocile și nu suportă să și le audă pe înregistrări, dar o dată ce începi să îți admiri vocea, încrederea în foțele proprii și stima de sine vor crește.
0 Comments