Dan Vodnar e unul dintre cei mai faini profesori pe care nu i-am avut.
Nu m-am putut bucura de un dascăl ca Dan din două motive:
- Nu am terminat agronomia ca să-l pot întâlni 🙂
- Profii ca el sunt o „marfă rară”
Pe Dan l-am cunoscut în sesiunile de lucru 1 la 1 pe care le-am făcut împreună pe Skype.
M-au frapat modestia, simplitatea și umorul unui om care e prorector de universitate, conferențiar, conducător de doctorate și cercetăror cu diplome și recunoașteri internaționale pe care ne-ar lua cam o oră să le enumerăm.
De la Dan am învățat că poți să fii modest, plin de bun simț și natural, uman, oricât de multe îți sunt titlurile, funcțiile și onorurile.
Dan a învățat lejer și fără prea mari eforturi să-și structureze mai bine ideile atunci când trebuie să zică multe în timp foarte scurt.
Cine e Dan și cum l-au ajutat vocea și dicția să fie un și mai bun profesionist afli în rândurile de mai jos.
- Cine ești și cu ce te ocupi în prezent?
Sunt Dan C. Vodnar şi, în prezent, sunt Profesor la Facultatea de Ştiinţa şi Tehnologia Alimentelor, Prorector responsabil cu Cercetarea la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj.
Coordonez 10 doctorate, sunt Manager al Centrului de Transfer Tehnologic CTT-Biotech, Editor Şef la 5 jurnale ştiinţifice, toate în cadrul aceleiași universități.
De asemenea, din 2017 sunt Expert Evaluator în Bio-Economie la Comisia Europeană.
- Spune-mi într-un paragraf-două povestea ta de viață: studii, parcurs, profesional, experiențe de viață pe care vrei să ni le împărtășești.
Deşi provin dintr-o familie modestă, mama frizer şi tata electrician, mama a fost dintotdeauna o vizionară si m-a trimis la liceu în Cluj.
Aşa a început povestea mea la Cluj. De la tatăl meu, de altfel, moștenesc abilitățile practice atât de necesare în laborator și creativitatea.
Am studiat la USAMV unde am continuat doctoratul realizând mai multe stagii de mobilitate în strainătate.
Cred că parcursul meu profesional are la bază perseverenţă, pasiune și multa muncă. Toate m-au condus spre o carieră de succes unde finalitatea nobilă a fost să schimb comunităţi în bine.
În prezent, mă bucur de cea mai intensă experienţă de viaţă. Am o activitate de cercetare ştiinţifică şi de inventică recunoscute la nivel naţional şi internaţional. În plus registrele sunt zilnic diferite: ele variază de la familie la administrativ, cercetare, coordonare şi management.
- Care e pasiunea ta cea mai mare?
Pasiunea mea cea mai mare se bazează pe înțelegerea fenomenelor științifice care stau la baza alimentației. Îmi mai place sa alerg (jogging) si mai nou sunt pasionat de astrofizica.
- Cum te-au ajutat cursurile de dicție în munca ta?
Cursurile de dicţie au fost arma mea secretă pentru provocările frumoase pe care munca mi le-a oferit.
Fie că vorbim despre TEDx, Forbes, discursuri în Parlamentul European, o conferinţă stiinţifică sau un curs în faţa studenţilor, dicţia a fost cea care a captat atenţia, a animat şi a întreţinut speech-ul.
- Care a fost cel mai de succes speech pe care l-ai ținut?
„90 seconds pitch” pe care l-am susţinut în cadrul consursului “European Social Innovation” în urma căruia am fost selectat ca semifinalist (alături de alţi 29 participanţi) dintr-un numãr de 1408 aplicaţii din Europa. A fost cel mai de succes şi pentru că a fost cel mai memorabil pentru mine.
- Ce exerciții de antrenament de dicție și antrenament mai faci astăzi?
Încălzirea vocii, schimbare de tonalitate a vocii, schimbarea ritmului de vorbire şi volumul vocii, pauze în vorbire si hidratare.
- 3 motive pentru care ar trebui să ne lucrăm vocea și dicția
- Captezi atenţia auditoriului pe toată durata discursului
- Îți modelezi emoţiile cu ajutorul vocii
- Pronunţi corect
- Ai atitudine şi încredere în tine
0 Comments