Pe Nora am întâlnit-o în 2017.
Mi-a spus că nu e un mare fan al aparițiilor TV, dar a înțeles că trebuie să le mai facă și pe astea atunci când e nevoie să promoveze proiectele și comunitățile pe care le-a format.
Prima mea sesiune de lucru cu Nora a fost, practic, o „inspecție la oră”. M-am dus la Cuibul Berzelor să văd cum le predă cursanților săi de la trainingurile Lamaze.
După un an aveam să-i devin și cu cursant ca viitor părinte, dar nu știam asta la acel moment.
La întâlnirile care au urmat Nora a ros creioane, a făcut antrenamente vocale, iar cele mai mișto momente în sesiunile noastre de coaching au fost cele în care am asistat-o în timp ce înregistra un podcast. Mi-am lipit cu agrafă pe piept o foaie cu scriptul pe care avea să-l citească. Am stat în fața ei, iar Nora a citit cu ritm bun, voce controlată și o dicție care mi-a depășit așteptările.
Cine e Nora, ce face și cum se folosește de voce și dicție în meseria ei aflați în articolul de mai jos.
- Cine ești și cu ce te ocupi în prezent?
Sunt Nora Niculescu, educator prenatal Lamaze, doula la naștere și post partum, birth story listener, trainer pentru viitorii educatori prenatali Lamaze și doule de pretutindeni.
Nu în ultimul rând sunt mamă, lucru care îmi ocupă probabil peste 60% din timp.
- Spune-mi într-un paragraf-două povestea ta de viață: studii, parcurs, profesional, experiențe de viață pe care vrei să ni le împărtășești.
Am terminat facultatea de psihologie în 2004 după care am făcut un master în comunicare și relații publice și o bună vreme am lucrat în marketing.
Deoarece simțeam nevoia să fac ceva și pentru sufletul meu am început să lucrez și cu copii cu vârste între 6 luni și 8 ani într-un program educațional foarte fain.
Lucrul cu copiii mi-a trezit din nou instinctul matern și mi-a deschis o altă lume. Mi-am dorit să văd ce se întâmplă cu copiii în primele 6 luni de acasă, dar și pe perioada sarcinii și a nașterii cu atât mai mult cu cât știam că și eu îmi doresc o familie.
Astfel, săpând pe internet și căutând informații relevante despre aceste etape din viața unei femei am ajuns la Lamaze International. Organizația m-a convins că tot ceea ce ea transmite, promovează este documentat științific, adică în spatele recomandărilor lor se află studii medicale relevante realizate pe sute de mii de copii, părinți.
Așa am primit informațiile de care aveam nevoie și am ieșit din zona subiectivă în care fiecare își dă cu părerea despre cum se întâmplă lucrurile în travaliu, la naștere, în timpul alăptării și așa mai departe.
De 10 ani sunt educator prenatal Lamaze și țin cursuri pentru viitori părinți din Cluj și mai nou din țară pentru că există posibilitatea participării online la cursurile noastre.
În 2013 am rămas și eu însărcinată și l-am născut pe Timotei. Experiența sarcinii a fost extrem de plăcută și împlinitoare, iar experiența nașterii a venit, poate, cu una dintre cele mai importante lecții de viață pe care cred că fiecare părinte e nevoit s-o învețe și anume că uneori trebuie să pui dorințele tale pe hold pentru a răspunde nevoilor copilului.
Am născut prin cezariană pentru că natural nu a fost posibil, deși îmi doream lucrul acesta foarte mult. A fost o experiență foarte grea pentru mine din punct de vedere emoțional care a necesitat un an și jumătate de terapie.
Experiența m-a făcut să înțeleg mai mult nevoile femeilor care nasc prin cezariană și tot aceasta a fost poarta care m-a dus în ceea ce se numește birth story listening, adică procesarea experienței nașterii.
Am lucrat de-a lungul vremii și cu mame din Suedia, Anglia, Germania, SUA care au avut experiențe mai puțin împlinitoare la naștere.
- Care e pasiunea ta cea mai mare?
Aș spune că participarea la nașteri. E momentul în care simt că îmi duc misiunea până la capăt.
Cursurile Lamaze sunt cumva baza vieții mele profesionale.
Îmi place să lucrez cu părinții și să-i întâlnesc în această perioadă emoționantă, vulnerabilă cu 1001 de întrebări. Împreună cu ei, cu părinții, putem să dăm o direcție pozitivă a rolului de părinte.
- Cum te-au ajutat cursurile de dicție în munca ta?
Cursurile de dicție m-au ajutat foarte mult mai ales în contextul aparițiilor la TV, radio sau în cadrul interviurilor pe care le acord.
De curând au fost mai multe persoane care, după ce m-au văzut zilele trecute la Pro TV, la Vorbește Lumea mi-au spus că am crescut foarte mult pe partea aceasta de dicție, iar timpul petrecut cu tine nu a fost degeaba.
- Care a fost cel mai de succes speech pe care l-ai ținut?
Este o întrebare grea.
Primul gând care mi-a venit e că îmi dau testul într-ale speechului la fiecare lecție din cursul Lamaze pe care îl susțin. Mai exact, în fiecare luni și marți de la 18 la 20.
La cursuri îmi exersez speechurile. Succesul derivă din faptul că părinții capătă mai multă încredere și pornesc mai optimiști în drumul spre întâlnirea propriului copil.
- Ce exerciții de dicție și antrenament vocal mai faci astăzi?
A – E – I – O – U – Ă – Î
Sunt exerciții pe care le fac zilnic și insist mult pe ele atunci când am interviu, apariție televizată sau radio.
- 3 motive pentru care ar trebui să ne lucrăm vocea și dicția
În primul rând pentru a ne face înțeleși de către ceilalți. Asta este baza comunicării. Oricât de geniale ar fi ideile pe care vrem să le transmitem, dacă nu o facem în mod inteligibil ele sunt degeaba, se pierd.
Al doilea motiv e că, atunci când stăpânim bine vocea și dicția devenim mai convingători pe lângă faptul că ne facem mai bine auziți și înțeleși.
Al treilea motiv pentru care ar trebui să ne lucrăm vocea și dicția în contextul de părinte este acela de a fi un model bun pentru copiii noștri. Ei ne imită pe noi, învață de la noi, iar atunci când vorbim corect, ducem cuvintele până la capăt, avem o intonație potrivită, acest lucru facilitează un proces bun de învățare pentru ei.
0 Comments