Mesaj de Ziua Internațională a Cărții – scris și citit

23 Apr, 2019

 

  • Ce carte ți-ai luat?

 

  • Nu știu, orice carte.

 

 

Asta a fost reacția unui puști în fața reporterului care a inițiat dialogul, la unul dintre târgurile de carte din capitală. Un dialog scurt, pare-se.

Ei bine, nu mă mir că puștii din ziua de azi pun accent pe imagine, mai degrabă decât pe calitatea imaginii. Și că efectul de turmă încă e prezent până și în rândul copiilor. Mai cu seamă atunci când putem primi ceva gratis. Chiar dacă nu știm mai exact ce e, cum a fost în cazul puștiului care și-a umplut sacoșa de cărți.

Totuși, cititul de orice fel e de încurajat, mai cu seamă în rândul tinerilor.

Încă trăiesc cu speranța că ai noștri copii pot mai mult decât Viorica Dăncilă sau Dragnea.

Nu, nu scriu despre ei. Nu azi.

Pentru că azi este Ziua Internațională a Cărții și nu am de gând să dedic vreun articol politicienilor care ne conduc țara.

Când vine vorba de citit și vorbit în public, cele două merg mână în mână. Ca sarea și piperul în mâncare. Cititul e ca microfonul pentru o voce de succes. O poate propulsa la un alt nivel. Cu toate că da, o voce care inspiră pasiune are nevoie de exerciții pe măsură de dicție, volum și respirație.

Dar să nu uităm de cuvinte – cărnița oricărui discurs.

Azi mi-am propus să îți spun cum îți poate influența cititul vocea, dicția și chiar și spontaneitatea. Fie că te pregătești să vorbești în public, să ții o prezentare sau să îți susții punctul de vedere într-o discuție cu cineva.

  1. Când citești îți îmbogățești vocabularul – și dacă vrem să legăm mai mult de două propoziții după Ce mai faci? și să construim un dialog plăcut, contează mult să citești zilnic.

  2. Îți dai voie să fii vulnerabil – ceea ce te va ajuta să fii mai deschis și mai spontan când vine vorba de vreun discurs pe care să îl expui în public. Atunci când pătrunzi în mintea personajelor, te identifici cu ele, trăiești experiențele lor. Asta te va ajuta să înțelegi mai bine ce ar putea gândi oamenii pe care îi ai în față, atunci când vorbești în public.

  3. Oratoria are de-a face cu bogăția poveștilor pe care le spui – cu cât îți îmbogățești mintea cu experiențele personajelor, practic tu devii personajele. Pornești într-o călătorie din care înveți mai multe perspective. Asta te ajută să fii deschis la idei noi pe care să le dezvolți.

  4. Spre deosebire de film, cititul e mai intim, mai personal – iar atunci când citim, pornim într-o călătorie care ne deschide mintea și ne permite să visăm. Asta are de-a face cu latura creativă. Iar creativitatea face diferența între un discurs pe care îl savurezi cu sufletul la gură și unul care se dezumflă la fel de repede ca un balon înțepat de un ac.

 

Hai să facem ca România să nu mai fie pe ultimul loc din Europa la capitolul citit.

Hai să le dăm vocilor noastre și mai multă substanță și să citim mai mult de o carte pe an – atât au concluzionat cei de la Comisia Europeană că citește în medie un român.

Și dacă vrei și un start bun, îți las o listă cu 7 cărți de comunicare. Pe mine m-au ajutat atât în misiunea mea, cât și în dezvoltarea mea personală, deci le recomand cu drag oricui.

Am scris un articol în care le-am descris aici.

Spor la citit!

sursă foto: https://cuvintecelebre.ro/cele-mai-celebre-10-carti-interzise/

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Alte articole de pe blog