Cum recunoști un om valoros?

Cum recunosti un om valoros

2 Feb, 2023

Unul dintre baiurile mele e că adorm greu noaptea. Dacă ești și tu cumva persoană „târzie”, atunci probabil că știi cum stă treaba. Exact seara, când se împart pijamalele și se dă stingerea mie îmi vine să dansez pe mese.

Aș fi în stare să-mi sun prietenii, să muncesc pe rupte, adică să fac orice în afară de somn. Știu, din păcate, că dacă mă agit seara peste măsură a doua zi nu mă pot trezi. Pierd ore prețioase dormind și nu vreau asta, așa că forțez culcatul devreme.

Una dintre modalități e să mă deconectez de muncă, rețele sociale, probleme administrative și „meandrele concretului”, în general. Citesc, meditez, ascult la căști prelegeri pe teme filosofice și așa, încet – încet, reușesc să mă bag „într-o altă dimensiune” ca să pot dormi.

Serată cu oameni valoroși

Una dintre emisiunile pe care le mai ascult la căști înainte să „trag pe dreapta” este „Serata Muzicală” cu Iosif Sava. Serata e o colecție de dezbateri fine cu personalități de calibru din România.

Așa am găsit, printre altele, o emisiune din 1995 cu Gabriel Liiceanu și m-am ales cu o idee care merită orice insomnie :-). Tema care m-a făcut să sar din pat a fost: Cum recunoști un om valoros?

Mai precis, cum îți dai seama dacă un om anume are în el forța necesară să te miște sau să lase urme în amintirea, gândurile și emoțiile tale. Am cules citatul lui Gabriel Liiceanu despre cum vede el oamenii valoroși:

Un om e valoros prin capacitatea lui de a exprima în locul altora ceea ce alții nu pot să exprime. E capabil să exprime ceea ce alții simt confuz, dar nu pot exprima. Nu e puțin lucru să exprimi ceea ce alții gândesc, dar nu pot să exprime.

Există expresia curentă „domnule, dar bine le mai zice”. În ea stă bucuria cuiva care-și întâlnește gândul lui în gândul altuia și spune „dar și eu gândeam asta.”

Pe Youtube găsești toată emisiunea și o mare parte din edițiile care s-au filmat pe la mijlocul anilor 1990.

Pasajul despre oamenii valoroși m-a făcut să tresar pentru că îmi dau seama ce mare virtute e să poți găsi cuvinte pentru gândurile și emoțiile celorlalți. Asta face un orator: atinge cu vorba sa inimile altora.

Om valoros

 

 Mă opresc aici cu mica mea recomandare: să asculți Seratele Muzicale ale marelui muzicolog și realizator TV Iosif Sava.

Îți las final o mică provocare. Te rog întreabă-te pe tine ce înseamnă un om valoros?

 •  Cum îl recunoști?
 • Prin ce se remarcă?
 • Cum se comportă?
 • Cum te atinge emoțional?

M-aș bucura din suflet să-mi răspunzi și mie cu un comentariu mai jos pentru că sunt curios să aflu ce înseamnă pentru tine un om valoros.

Pentru mine valoarea unui om ține mult de abilitatea prin care el/ea mânuiește cuvintele și îi face pe ceilalți să spună: Aaaaa! Asta era!

1 Comment

 1. Luxita Scutaru

  Minunat articolul!
  Daa, si pentru mine valoarea unui om, este acel lucru care trezeste in mine acele parti, care ma ajuta sa devin varianta mea mai buna!🤗

  Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Alte articole de pe blog